Sztálin, Putyin, Puskin – ez a sorrend az oroszoknál

Forrás: AFP

-

Még öt éve is mást gondoltak. A 2000-es években már nem foglalkoznak a rendszer bűneivel.


Joszif Sztálint tartják a világtörténelem legjelentősebb személyiségeként az oroszok. Holtversenyben Alekszandr Puskin és Vlagyimir Putyin követ a fontossági sorrendben – derült ki a Levada Független Elemzőközpont felméréséből. A válaszadók 38 százaléka szerint a kommunista diktátor minden idők legjelentősebb alakja. A modern orosz irodalmi nyelv megteremtőjének tekintett költőt és a jelenlegi elnököt a válaszadók egyaránt 34 százaléka sorolta az első helyre.

A megkérdezettek többet is megnevezhettek az általuk leginkább nagyra becsült személyiségek közül, az értékek végösszege ezért haladja meg a 100 százalékot.

A válaszadók 32 százaléka Lenint, a bolsevik forradalom és a szovjet állam első vezérét nevezte meg legnagyobbként, 29 százalék pedig I. Péter cárt, aki ablakot nyitott Európára.

A 2012-ben összeállított top 5-ös listán szereplő nevek ugyanezek voltak, csak a sorrendjük változott meg azóta. Sztálin 42, Lenin és I. Péter 37, Puskin 29, Putyin pedig 22 százalékot kapott akkor.

Az 1600 fős, 18 évesnél idősebb mintán elvégzett idei felmérésben a világ első űrhajósát, Jurij Gagarint 20, Lev Tolsztoj írót 12, Georgij Zsukov marsallt, a második világháború legjelentősebb szovjet hadvezérérét 12, II. Katalin cárnőt és Mihail Lermontov költőt pedig a válaszadók 11 százaléka sorolta az első helyre.

A Levada-központ másik felmérése szerint az 1997-ben mért 34-ről idén májusra 12 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a Szovjetunió azért szenvedett hatalmas veszteségeket a náci Németország ellen folytatott háborúban, mert „a sztálini vezetés nem törődött az áldozatokkal”.

Alekszej Grazsdankin, a Levada-központ igazgatóhelyettese szerint a 90-es években a sztálini korszakra a bűnök feltárásának fényében tekintettek vissza, a 2000-es évekre viszont alábbhagyott a bírálat.