Szovjet harcigép roncsaira bukkantak a lengyel Kamion mellett

-

Volt hozadéka a nyári hőségnek: a Bzura folyó alacsony vízállása miatt leltek rá egy 1945-ben lelőtt szovjet katonai gépre és a személyzet két tagjának földi maradványaira.


A történelmi emlékekre vasárnap bukkantak a Lengyelország középső részén fekvő Kamion falu közelében folyó Bzura egyik mocsaras mellékfolyójában. Az utóbbi időben szokatlanul erős hőhullám miatt az alacsony vízállású lengyel vizekből nemcsak kihajított ruhák és törött üvegek, hanem történelmi hidak és hajók darabjai is előkerülnek.

A repülőgép roncsait a közeli Wyszogród városának egyik múzeumába szállították, ahol megpróbálják helyreállítani. A szakértők úgy vélik, hogy egy P–2-es típusú katonai légi járműről van szó.


Zdzislaw Leszczynski, a múzeum vezetője kedden elmondta, hogy szovjet egyenruhák darabjaira, egy ejtőernyőre, egy birkabőr esőkabát nyakrészére, csizmarészekre, a pilóta pisztolyára, rádiókészülékre és nagy mennyiségű lőszerre bukkantak. A rádiókészüléken és a repülőgép kontrollpaneljén olvasható feliratok cirill nyelvűek.

Leszczynski korabeli szemtanúkra hivatkozva elmondta, a repülőgép 1945 januárjában alacsonyan repült a folyó felett, amikor lelőtték, és a vastag jégréteget áttörve elsüllyedt. Akkoriban a Vörös Hadsereg folytatott offenzívát a térségben, és a náci csapatok folyamatosan visszahúzódtak Berlin irányába.

A múzeum vezetője hozzátette, értesítették a lengyelországi orosz nagykövetséget a történtekről.

Valerija Perezsinszkaja, a varsói orosz nagykövetség szóvivője azt mondta, még várják az írásbeli értesítést, fontosnak tartják azonban a történelmi leletet. Úgy vélte, a roncson lévő számok alapján azonosítani lehet majd a holttesteket.


A második világháború idején lengyel területen mintegy 600 ezer szovjet katona vesztette életét a náci hadsereg elleni harcokban.