Szövetségeseivel tárgyalt Szaúd-Arábia

Fotó: MTI/EPA/AP POOL / ACHMAD IBRAHIM

-

A terrorizmus ellen harcoló, Szaúd-Arábiával szövetséges muzulmán országok hadügyminisztereinek első találkozóját tartották vasárnap a szaúdi fővárosban, Rijádban.


A fórumon, amelyet Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös nyitott meg, 41 ország védelmi miniszterei, a terrorellenes koalíció tagországainak, valamint a sivatagi királyságban akkreditált országok követségeinek képviselői vesznek részt.

Katar, amellyel Szaúd-Arábia és három másik arab állam - Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom - idén júniusban megszakította kapcsolatait, nem képviseltette magát.

A szövetség 2015 decemberében alakult 34 résztvevővel és azóta ugyan hét országgal bővült, de Irak és Szíria nem tagja. A koalíció idén májusban bejelentette készségét, hogy szükség esetén 34 ezres katonai kontingenst küld Szíriába és Irakba a terrorcsoportok elleni harcra.

A tanácskozás napirendjén négy fő kérdés szerepel, az ideológia, a kommunikáció, a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés és a katonai együttműködés.

Mohamed bin Szalmán bevezetőjében hangoztatta, a koalíció nem fogja a terroristáknak megengedni, hogy befeketítsék a muzulmán vallást. Azért gyűltek össze, hogy ígéretet tegyenek arra, mindent megtesznek a terrorizmus felszámolásáért.