Szórványmagyar, az meg hol lakik?

-

Oktatási programokkal, szakmai gyakorlati lehetőségekkel és közösségépítéssel próbálnak segíteni. Elsősorban a szomszédban lakóknak, nem az ezer Puerto Ricóban napozó magyarnak.


Az Országgyűlés november elején Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem életének és halálának napját, november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította. A határon túli magyarság, a diaszpórában lakók, a jobban fizető munka vagy nyugodtabb élet miatt nyugatra költözők problémái cikksorozatot is érnének - néhány várost már felderítettünk Mit ér meg sorozatunkban - nem csak egy emléknapot.


Az emléknap alapvetően a nem egy tömbben (például Magyarország, a székely megyék) lakókkal foglalkozik, mert ezeken a helyeken a leggyorsabb a beolvadás a többségi társadalomba. Ahelyett azonban, hogy egy cikkben megpróbálnánk összekötni a kétnyelvű utcatáblákat, az anyanyelvi ügyintézés nehézségeit, az identitás megőrzésének kérdéseivel, a magyar népmesés tetoválásokkal vagy a Clevelandi néptánckörökkel, térképre tettük, hol mennyi magyar él.Térképünk nem teljes, ráadásul az adatforrások is esetlegesek. Az utolsó többé-kevésbé megbízható Ukrajnai népszámlálási adatok 2001-ből származnak, Oroszországról csak becsült adatot találtunk, Nagy-Britannia esetében pedig három területi adatból lehet egy számot kalkulálni. Ezzel szemben a svéd statisztikai hivatal még azt is tudta, hogy 199-cel több magyar nő él kint, mint férfi.


Az ezernél kisebb magyar népességgel rendelkező országokat kihagytuk a gyűjtésből. A határt Puerto Ricónál húztuk meg, őket távolról irigyeljük, mert ott jó idő van most is.


A Facebook mást lát

Hogy a népszámlálási adatok nem tökéletesek, arra pedig az a legjobb bizonyíték korábbi térképünk, amely a Facebook hirdetési rendszerében található magyarokat ábrázolja. Ebben csak az országból kiköltözöttek - az adott országban élő magyar nemzetiségű külföldiekre szűrtünk - szerepelnek, így lehet, hogy Romániában csak 3200 főt talál, más országokra pedig jóval nagyobb számokat mond.