Szórták a pénzt az állami erdészetek

Fotó: MTI / Lehotka László

-


Az Index.hu arról számolt be, hogy birtokukba jutott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) friss feljegyzése, amely hat erdőgazdaság 2010 és 2013 közötti gazdálkodását vizsgálta, és amelynek eredménye szerint az erdészetek "gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte".


Mint írják, összesen mintegy 1 millió hektáros állami tulajdonú területen 22 erdészet gazdálkodik, melyek összesen 94 milliárd forint nettó árbevétel mellett alig 2,8 milliárdos hasznot tudtak kitermelni, annak ellenére, hogy az államnak alig kellett díjat fizetniük, és közben összesen több mint 1,7 milliárd Ft agrártámogatásban részesültek.


Hogy mire ment el a pénz? A hat vizsgált cég (Bakonyerdő Zrt., Egererdő Zrt., Verga Zrt., Mecsekerdő Zrt., Sefag Zrt. és Zalaerdő Zrt.) közül volt olyan, ahol a bevételek 48 százalékát a vállalatvezetési költségek vitték el.

Az erdészeti vezérigazgatók részére átlagosan évente 8,4 millió forintos prémiumot fizettek, de volt olyan erdészet, ahol 2013-ban 11 millió volt az év végi pluszpénz.

Kiemelik a Zalaerdő Zrt.-t, ahol 2012-ig egyes vállalkozóknak a fakitermelési díjon felül összesen mintegy nettó 406 millió Ft „díjprémiumot” is fizettek a munka elvégzéséért, amelyre egyébként is szerződéses kötelezettsége volt a vállalkozónak.

Az erdészetek gyakran kirívóan kedvezőtlen feltételekkel adtak bérbe eszközöket vagy ingatlanokat. Az Egererdő Zrt. például a szilvásváradi pisztráng tenyésztésére szolgáló tavakat a hozzá tartozó épületekkel és gépekkel évi nettó 800 000 forintos bérleti díj ellenében adta bérbe egy vállalkozásnak, amelynek éves nettó árbevétele mintegy 65 millió forint, eredménye pedig mintegy 8 millió forint volt az ellenőrzött időszakban.

Kitérnek arra is, hogy a cégek a lakossági árnál 1300-2200 forinttal olcsóbban adták a fát az erőműveknek. A Sefag Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. aprítékot is értékesített erőművek számára, melynek egy részét először alapanyag formájában egy vállalkozásnak eladták, majd a kész aprítékot visszavásárolták, és azt adták tovább az erőműnek. A Sefag Zrt. így mintegy 150 millió, a Mecsekerdő Zrt. pedig nagyjából 15 millió forint bevételtől esett el.