Szoros a Brexit-állás, zuhan a font

Fotó: DPA / MICHAEL KAPPELER

-

Gibraltár és az első ír választókörzet EU-párti eredményt hozott, Newcastle-ben viszont a várakozásoknál sokkal szorosabb lett az eredmény. Szakértők korábban a brit EU-tagságról szóló népszavazás várható kimenetelének egyik meghatározó választókörzetének nevezték az észak-angliai várost.


Newcastle lakosai közül 65 404-en szavaztak a bennmaradásra, és 63 598-an a kilépésre, vagyis az EU-párti tábor épphogy 50 százalék feletti eredményt ért el.

Newcastle volt az első angliai választókörzet, amely deklarálta a referendum eredményét. Nem sokkal később Sunderland városában azt jelentették be, hogy ott masszív, 22 százalékpontos többséggel a kilépést pártolók győztek.

Ezzel egy időre át is fordult a Brexit-tábor - vagyis a kilépés hívei - javára a szavazatok aránya, jóllehet a szavazóhelyiségek csütörtök esti zárása után közzétett felmérések azt valószínűsítették, hogy az EU-pártiak kerültek többségbe.

Nem sokkal később ismét a bennmaradásra leadott voksok kerültek többségbe a sorra beérkező eredmények.

Az első angliai eredmények hatására azonban meredeken, 6 százalékkal zuhant a font, amelynek egysége péntek hajnalban 1,43 dollárig süllyedt. A font a 2008-as pénzügyi válság óta nem gyengült ilyen rövid idő alatt ekkorát. A brit fizetőeszköz néhány órával korábban, a bennmaradás híveinek győzelmét jelző felmérések hírére 1,50 dollár fölé, idei eddigi csúcsára emelkedett.

A The Economist honlapján élőben lehet követni az aktuális állást egy interaktív grafikonon.