Szörnyű és gyorsan terjedő kór fenyegeti a magyar marhákat

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc / MTI/Kálmándy Ferenc

-

A szövődményektől elpusztulhat az állat.


Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodás kórja a szarvasmarhák között - állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint a betegség az elmúlt hetekben elérte Szerbiát, Albániát és Montenegrót is - és akár Magyarországon is megjelenhet.

A betegség tavaly év végén jelent meg Görögországban, és azóta Bulgáriából és Macedóniából is jelentettek kitörést - mondta a FAO belgrádi találkozóján Andriy Rozstalnyy állattenyésztési és -egészségügyi szakértő.

A FAO szerint ha nem javul a helyzet, akkor a három országgal szomszédos vagy kereskedelmi kapcsolatban lévő országokban is megjelenhet a betegség, azaz Romániában, Bosznia-Hercegovinában vagy Magyarországon. Becslések szerint már több mint 5 millió szarvasmarha van közvetlenül kitéve a fertőzésveszélynek.


Legyek és szúnyogok terjesztik

A bőrcsomósodás-kór az állat bőrén okozott látványos elváltozásokról ismerhető fel. Legyek és szúnyogok terjesztik, ezért a nyári meleg időszak különösen kedvez a betegség terjedésének. A kór jelentős anyagi károkat okozhat a csökkenő tejhozam és a termeléskiesés miatt. A vírus szövődményei az állat pusztulását is okozhatják.