Szonda Ipsos: 900 ezer bizonytalan szavazó van

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint

-

A Fidesz támogatói a legeltökéltebbek, de közülük is 250 ezren a Jobbikra, 75 ezre akár az LMP-re szavazhatnak. Az LMP szavazói viszont bizonytalanok.


900 ezren is lehetnek azok a szavazók, akik megváltoztathatják a döntésüket az április 6-i választás előtt – írja a Hvg.hu a Szonda Ipsos kutatásáról, amelyet Závecz Tibor, a szervezet kutatási igazgatója ismertetett a Magyar Újságírók Szövetségének rendezvényén.
Az Ipsos vizsgálata azt célozta, hogy hányan biztosak a döntésükben a pártot választani tudó szavazók közül. A Fidesznek a legelkötelezettebbek a szavazói. A becsült 2,6 millió választójuk kétharmada, 66 százaléknyian teljesen biztosak abban, hogy a kormány pártra szavaznak jövő hét vasárnap. Azonban van 250 ezer Fidesz-szavazó, aki átvoksolhat a Jobbikra, de 75 ezren az LMP-t támogathatják. A Jobbik 900 ezerre taksált táborából közel 62 százalék teljesen biztos a döntésében, míg 105 ezren a Fidesz felé hajlanak. Érdekesség, hogy a jobboldali radikális párt szavazói között is lehet nagyjából 45 ezer ember, aki a baloldali összefogásra voksolhat. A baloldali pártszövetség 1,8 millió szavazótáborából is sokan szavaznának az LMP-re, közel 270 ezren támogatnák az ellenzéki zöld pártot, 30 ezren pedig a Jobbikra szavaznának. De 60 százalékuk biztos a döntésében. A Lehet Más a Politika tábora a legkevésbé elkötelezett. 49 százalékuk biztos a döntésében, 100 ezren hajlamosak arra, hogy más pártra szavazzanak, ebből 60 ezren a baloldali összefogást preferálnák.