Szomorú szerdára készül a nemzetközi pénzpiac

Fotó: DPA / FRANK RUMPENHORST

-

A tőzsdék jelentős része még nem nyitott ki, de ahol folyik kereskedés, ott zuhanással reagálnak Trump várható győzelmére.


Szerda hajnalban 3,27 százalékkal esett a hongkongi tőzsdeindex arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztáson a vártnál jobban szerepel Donald Trump republikánus elnökjelölt. Közben a mexikói peso rekordmélységbe zuhant a hírre.

A peso több mint 13 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és áttörte a 20 dolláros határt, miközben nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pesóért lehetett venni egy dollárt. A mexikói valuta még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit az értékéből.

A peso azért reagál ennyire érzékenyen az eredményre, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fogja fedezni az amerikai–mexikói határra ígért fal felépítését.

Esett Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 2,23 százalékkal, 382, 48 ponttal, 16788,90-re, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 2,26 százalékkal, 1332,64 pontra zuhant.

Az arany árfolyama – amely klasszikus menekülőútnak számít, vagyis pénzpiaci turbulenciák esetén ebbe menekítik a befektetők a pénzüket – öthetes csúcsra emelkedett. A nemesfém unciája több mint 3 százalékkal drágult, az 1316,1 dollárt is elérte. Nem sokkal magyar idő szerint szerda hajnali fél öt előtt 1312,04 dolláron kereskedtek az arannyal.