Szombattól kivonják fegyvereiket a szakadárok az ukrán frontról

-

Legalábbis Luhanszknál. A luhanszki szakadárok ugyanis pénteken bejelentették, hogy szombaton megkezdik a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyverek visszavonását a kelet-ukrajnai front menti övezetből.


A bejelentést Szerhij Kozlov, az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) úgynevezett népi rendőrségének parancsnoka tette a kelet-ukrajnai megye egy részét ellenőrzésük alatt tartó szakadárok hivatalos információs központja szerint.


A katonai eszközök kivonása két szakaszban fog történni, az első október 3-tól 17-ig, a második október 18-tól november 10-ig – közölte Kozlov. Szavai szerint ez a minszki megállapodások keretében megvalósuló fegyverzet-visszavonás utolsó szakasza, amelynek köszönhetően megvalósíthatóvá válik a békés együttélés és a népköztársaság polgárainak biztonsága.

A luhanszki szakadárok hírügynöksége emlékeztetett arra, hogy Ihor Plotnickij, az LNR vezetője szerdán írta alá azt a megállapodást, amely a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport keddi minszki tanácskozásán született. A megállapodás többek között a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyverek visszavonásáról is rendelkezik a kelet-ukrajnai frontvonal menti ütközőzónából.

Az egyezség a februárban kötött minszki megállapodás kiegészítése, ugyanis a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyverek visszavonásáról már akkor aláírták a megállapodást. A most született dokumentum az összes harckocsi, 100 milliméteresnél kisebb tüzérségi eszköz és aknavető visszavonását írja elő a Donyeck-medencében kijelölt ütközővonaltól. A megállapodás nyomán egy 30 kilométer széles fegyvermentes övezetnek kell létrejönnie, azaz mindkét fél 15-15 kilométerre vonja vissza haditechnikai eszközeit.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetője szintén szerdán írta alá a megállapodást. Csütörtökön orosz újságíróknak viszont már azt mondta, hogy leállítja a fegyverek visszavonását. „Nagyon kétlem, hogy ez a megállapodás teljesülni fog, mert az ukrán katonák retorikája merőben más, mint a Kijevet Minszkben képviselőké” – jelentette ki a Ria Novosztyi orosz hírportál szerint. Plotnickij ugyancsak megjegyezte szerdán, a megállapodás aláírásakor, hogy reméli, Kijev is hamarosan nekilát a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez.