Szombaton minden kiderül a kétharmadról és a mandátumokról

Fotó: MTI/Bíró István / MTI/Bíró István

-

Szombat estére derül ki, változik-e az eredmény abban a 6-8 egyéni választókerületben, ahol elvben számíthatnak a lakóhelyüktől távol szavazók voksai. Ezeket ugyanis akkor számolják össze. Ha a leges-legszélsőségesebb variációk jönnek be, akkor a Fidesz három, a Jobbik egy, az baloldal pedig akár négy plusz egyéni helyet is szerezhet a parlamentben. Vagy maradhat minden úgy, mint most.


Például Pestszentlőrinc és Pestszentimre

A budapesti XVIII. kerületben például az első és a második helyen álló jelölt – a fideszes Kucsák László és a szocialista Kunhalmi Ágnes – között mindössze 22 szavazat a különbség. A számolásra kijelölt szavazókörben 902 választópolgár él, közülük 496-an szavaztak. Hogy kire, azt csak akkor – szombaton – számolják össze, ha megjönnek a külképviseleteken és a Magyarországon belül máshol szavazók voksai. A kerületnek van 708 átjelentkezője, és szerte a világban legfeljebb 390-en szavazhattak a külképviseleteken. Hogy pontosan mennyien, az csak a szavazataik szétválogatása után derül majd ki. Összesítve tehát maximum körülbelül 2000 szavazat érkezhet még, ami viszont többszörösen elég ahhoz, hogy fordítson az eredményen.

Legfeljebb 6-8 választókerület

Ilyen választókerületből – ahol papírforma szerint még fordulhat az eredmény, legfeljebb 17 van, de mivel a részvételi arány soha nem 100 százalékos, és a megjelentek sem ugyanarra szavaznak, nagy valószínűség szerint nincs nyolcnál több – vagy annyi sem –, amelyikben számítani lehet ilyesmire. Ezek közül hét budapesti, a nyolcadik pedig Gyöngyös, ahol Horváth László (Fidesz) és Vona Gábor (Jobbik) között 658 szavazat van Horváth javára, és 1400-2000 szavazat érkezik még. Az átlagos részvételi arányokat és eredményeket tekintve itt már nagyon kicsi az esélye annak, hogy változik a sorrend.Akkor hogyan is van a számolás?

ÁPRILIS 6. VASÁRNAP – VÁLASZTÁS, EGY SZAVAZÓKÖRT NEM SZÁMOLTAK Összesen 120 ezer 552 ember szavazhatott máshol Magyarországon belül, mint ahol egyébként lakik. Összesen 28 ezer 161 ember szavazhatott külföldön. Ezek a szavazatok ott számítanak, ahol egyébként a szavazó lakik (= az állandó lakcíme van). Balatonfüredről, Egerből és Sártoraljaújhelyről például több mint 1700 ember jelentkezett be máshova szavazni, de a voksaik a lakóhelyükön számítanak majd. Az átjelentkezőknek külön szavazóköröket jelöltek ki minden választókerületben. Budapest V. és XI. kerületében például több mint 5000 nem ott lakó ember szavazott. Azokat a borítékokat, amelyekben az ő szavazataik vannak, még a szavazáskor le kellett zárni, végül az összes külön szállítóborítékba került. A külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó borítékokat szintén lezárták, és a választás végén lezárták az urnát is. Az átjelentkezők szavazatainak összeszámlálására is külön szavazókört – egy másikat – jelöltek ki mindenhol. Ezekben a választás után lezárták az urnát, és csak akkor nyitják majd ki, amikor megérkeznek azoknak a szavazatai, akik itt állandó lakosok, de máshol szavaztak. Ennek határideje hat nap a választástól számítva, vagyis 12-e, szombat. ÁPRILIS 7. HÉTFŐTŐL – NVI, SZÁLLÍTÁS, VÁLOGATÁS Az átjelentkezők szavazatait folyamatosan szállítják Magyarországra a Nemzeti Választási Irodához, ahol szétválogatják őket aszerint, hogy hova tartoznak. Elkezdik hazaszállítani a külképviseleteken leadott szavazatokat is. ÁPRILIS 9. SZERDA– NVI, UTOLSÓK BEÉRKEZÉSE Megérkeznek a NVI-hez az utolsó külképviseleti szavazatok. Ezeket Vietnamból várják, mindössze 22 darabról van szó. A határidő egyébként 10-e, azaz csütörtök éjfél. ÁPRILIS 11. PÉNTEK – NVI, KÜLKÉPVISELETI URNÁK KINYITÁSA Kinyitják a külképviseletekről beérkezett urnákat, és ezeket a szavazatokat is szétválogatják aszerint, hogy hova tartoznak. ÁPRILIS 12. SZOMBAT – EGYÉNI OEVK, SZAVAZATSZÁMLÁLÓ SZAVAZÓKÖRÖK, EREDMÉNY
  1. A külképviseleteken szavazók és az átjelentkezők voksai az NVI-től megérkeznek azokba az egyéni választókerületekbe, ahová tartoznak.
  2. A külképviseleti szavazatokat és az átjelentkezők szavazatait belekeverik azokba az addig lezárt urnákba, amelyekben a helyben szavazók voksai vannak.
  3. A szavazatokat estére számolják össze.