Szombaton kezdődött a mekkai zarándoklat

Fotó: MTI/MTVA / Hálid Mohammed

-

150 országból másfél millió muszlim hívőt várnak Szaúd-Arábiába.


Már pénteken érkeztek a világ minden tájáról az arab országba az öt napig tartó hadzsra, amely az iszlám hívők legnagyobb eseménye – minden olyan hívőnek kötelező, aki életében egyszer anyagilag és egészségügyileg is képes a zarándoklatra.

A hagyomány 1400 évre vezethető vissza, és Mohamed próféta nevéhez fűződik. Az utazás célja a lélek megtisztítása a bűnöktől és az Istenhez való közeledés.

A másfél millió látogató miatt több mint ezer új térfigyelő kamerát állítottak fel. Az ördög jelképes megkövezését, amely a történelmi hagyomány része, is sokkal jobban ellenőrzik majd, mint korábban.

A zarándokok emellett első alkalommal elektronikus karperecet kapnak személyi és egészségügyi adataikkal, hogy a hatóságok segítséget nyújthassanak, illetve azonosíthassák az embereket.

A tavalyi zarándoklaton pánik tört ki, a hívők egymást taposták menekülés közben, több mint 750-en meghaltak az első hírek szerint. Ám amikor az államokból érkezni kezdtek az adatok a hazaszállított holttestekről, kiderült, hogy legalább 2000-en haltak meg.

A tragédia feszültséget okozott Rijad és Teherán közt, mivel sok áldozat iráni zarándok volt.