Szombaton kezdődnek a középiskolai felvételik

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Először írásbelizniük kell az általános iskolásoknak.


A 8 és 6 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamokra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára komoly kihívást hoz a hétvége: január 21-én kezdődnek a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgái. Az Oktatási Hivatal közölte, a pótló írásbeliket január 26-án tartják meg, ezeken azok vizsgázhatnak, akik a normál eljárásban valamiért nem tudtak részt venni.

Idén 402 írásbeli vizsgát szervező intézmény van, és 514 helyszínen adhatnak számot tudásukról a diákok. A 9. évfolyamos iskolák írásbelijén mintegy 54 200, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 8000-en, a 8 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 6000-en vesznek majd részt. A felvételire külön-külön feladatlapok készülnek az egyes intézménytípusok számára, és a központi vizsgán kívül más írásbelin való részvételt a jelentkezőktől nem lehet megkövetelni. A magyar nyelvi és a matematikai írásbelin is 10 feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk a felvételizőknek 45 perc alatt. Ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.

A vizsgázók a központi írásbelit szervező középiskola igazgatójától az iskola honlapján, valamint az írásbeli megkezdése előtt a helyszínen tudhatják meg, hogy hol és mikor lehet majd megnézni az iskola által kiértékelt dolgozataikat. Az írásbeli eredményéről a vizsgát szervező iskola február 9-éig közvetlenül tájékoztatja a diákokat.

A középfokú felvételi menetéről részletes információk találhatók a www.oktatas.hu honlapon a köznevelés\középfokú beiskolázás\aktuális beiskolázási időszak menüpontban.