Szombaton kezdődik a Konföderációs Kupa

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

A világbajnokság főpróbáján minden földrész bajnoka megméretteti magát Oroszországban.


Szombat délután 5 órakor útjára indul a labda az Oroszország-Új-Zéland mérkőzésen, ezzel megkezdődik a 2017-es Konföderációs Kupa. A házigazda és az előző világbajnokság győztese mellett az összes földrész kupájának győztese indulhat a négyévente megrendezett tornán, amit a vb főpróbájának tartanak. A szentpétervári nyitómérkőzésre Vlagyimir Putyin is kilátogat.


A rekordbajnok Brazília nincs ott

A torna nyolc résztvevőjét két csoportra osztották: az A csoportban Oroszország, Új-Zéland, Portugália és Mexikó, a B csoportban pedig Kamerun, Chile, Ausztrália és Németország szerepel. A hat-hat csoportmeccset követően az első két helyezett jut tovább az elődöntőbe.
A mérkőzéseknek négy, egymástól távol eső város ad otthont: Szentpétervár, Moszkva, Kazany és Szocsi. A szentpétervári stadion kilóg a sorból: itt közel 70 ezer ember szurkolhat a csapatoknak, a másik három aréna 45 ezer embert tud befogadni.
A döntő július 2-án vasárnap, Szentpéterváron lesz.
A legutóbbi három tornát Brazília nyerte, ők most nem vesznek részt, hiszen a Copa América győzteseként Chile juthatott ki. A mostani résztvevők közül egyedül Mexikó tudott Konföderációs kupát nyerni, 1999-ben egy emlékezetes döntőben 4-3-ra verték Brazíliát.