Szombaton éri el Floridát az Irma

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Az állam egyes részein már elkezdték az evakuálást.


Azonnali evakuálásra szólította fel a lakosságot az Irma hurrikán miatt Rick Scott, floridai kormányzó. "Irma nagyobb, gyorsabb, erősebb és veszélyesebb, mint az 1992-ben pusztított Andrew hurrikán" – mondta a a kormányzó, aki szerint "a házakat újjáépíthetjük, de az életeket nem".

Scott már hétfőn szükségállapotot hirdetett ki Floridában, szerdán pedig elrendelte a Nemzeti Gárda készültségét. Péntektől bezárnak a közintézmények és az iskolák. Az Irma hurrikán várhatóan szombaton ér partot.

Donald Trump rendkívüli állapotot hirdetett ki Floridában, Puerto Ricóban és az amerikai Virgin-szigeteken. A Twitteren azt írta: "szorosan figyelemmel kísérjük a hurrikánt, munkatársaim, akik kiváló munkát végeztek Texasban, már Floridában vannak". Az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben óva int a kubai utazásoktól és arra sürgeti az amerikaiakat, hogy "gondolják át esetleges útiterveiket", mert a hurrikán Kubában is életveszélyes pusztításokkal jár majd.

Key Westen és a Florida legdélibb részén fekvő szigeteken már tart valamennyi ott élő elköltöztetése, Miamiban szerdán kezdődött meg az épületek lezárása és a menekültszállások kialakítása. A helyszíni tudósítások szerint a dél-floridai boltokból rohamosan fogynak az élemiszertartalékok és a palackozott vízkészletek, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) már készül a szállítmányokkal.

Az Irma jelenleg a francia Saint Martin és Saint Barthélémy szigeteknél tombol, a Bahamákon – ahol arra számítanak, hogy a vihar hat méter magas hullámokat korbácsol – Hubert Minnis kormányfő bejelentette, hogy mind a hat szigeten tart az evakuálás.

Az amerikai Hurrikán Központ előrejelzései szerint a hét végéig nem csökken a vihar erőssége, és Irma várhatóan 5-ös erősségű hurrikánként csap le Floridára.

Észak-Karolinában is megkezdődtek az előkészületek, az állam partvidékén a kormányzó kötelező kiürítést rendelt el. Az előrejelzések szerint a hurrikán végigsöpör majd az USA atlanti partjain, érintve Észak- és Dél-Karolinát, Virginiát, Marylandet, Delavárt és New Jersey államot is.

A Hurrikán Központ szerint a Mexikó partjainál tomboló Katia trópusi vihar néhány napon belül hurrikánná erősödik majd.