Szólt az unió a hatósági diszkrimináció miatt

Forrás: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Az indokolatlan erőszak, a rendőrség által a romatelepeken alkalmazott erőszakot is beleértve, minden esetben összeegyeztethetetlen az Európai Unió értékeivel és az Európai Unió Alapjogi Chartájával – figyelmeztetett Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.


Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője kérdezte a biztost, miután április elején a szlovákiai Füzeséren (Vrbnica) a rendőrség rajtaütött egy romatelepen.

A képviselő szerint a rendőrök bántalmazták a helyieket, és rasszista szitokszavakat használtak, legalább 19 személyt ért fizikai bántalmazás, és tízen szenvedtek sérüléseket. A politikus arra is kitér, hogy magyarországi civil szervezetek több esetben bizonyították, hogy a rendőrség indokolatlanul súlyos büntetéseket szab ki jelentéktelen vétségekért roma származású polgárokra, s az etnikai indíttatás kérdése felmerül abban az ügyben is, amikor márciusban rendőrök agyonlőttek egy roma származású férfit a magyarországi Örkényen. A rendőrség álláspontja szerint önvédelemről volt szó, amit az elhunyt családja vitat. Niedermüller szerint számos más tagállamból is lehetne példákat hozni.

A politikus azzal a kérdéssel fordult a biztoshoz, hogy megfelelő védelmet nyújt-e a jelenlegi európai szabályozás a roma származású polgárokkal szembeni rendőrségi diszkrimináció ellen, és ha nem, hogyan kell fejleszteni ezt a szabályozást.


Jourová: Ez a tagállamok felelőssége

Jourová tudatja, hogy nem létezik külön uniós jogszabály a rendőrség általi diszkrimináció tekintetében. Az uniós jog értelmében a tagállamok felelősek a közrend fenntartásáért és a belső biztonság megóvásáért.


A bizottság ismételten felszólította a tagállamokat annak biztosítására, hogy a romákkal szemben ne alkalmazzanak hátrányos megkülönböztetést, hanem az unió többi polgárával egyenlő módon kezeljék őket

– áll a biztos válaszában.

Vera Jourová arról is említést tesz, hogy a bizottság párbeszédet folytat a tagországokkal a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló – a rendőrség általi erőszakra vonatkozó rendelkezéseket is tartalmazó – kerethatározat helyes és maradéktalan átültetéséről.