Szökött rabszolga arcképe kerülhet a 20 dollárosra, ha Obama belemegy

Forrás: Wikipédia/Magnus Manske/közkincs

-

Harriet Tubman portréja kerülhet Andrew Jacksoné helyébe az amerikai húszdolláros bankjegyre, ha az online szavazás eredménye meggyőzi erről Barack Obama elnököt.


A keddi online szavazáson résztvevők relatív többsége az ő arcképére cserélné a mai húszdollároson látható portrét, Andrew Jacksonnak, az USA hetedik elnökének, a Demokrata Párt alapítójának képét.

A Nők a húszdollároson csoport által megkérdezett 609 ezer emberből több mint 118 ezren választották Tubmant. Utána következett Eleanor Roosevelt néhai first lady és ENSZ-nagykövet, Rosa Parks emberi jogi aktivista és Wilma Mankiller, a cseroki indiánok első női törzsfőnöke.

Harriet Tubman szökött rabszolgaként lett polgárjogi harcos, aki az 1850-es években sok rabszolgáknak segített az úgynevezett Földalatti Vasúton át a szabad államokba menekülni.

„Munkánkkal akkor leszünk készen, ha kezünkben tartjuk a Harriet képét viselő húszdolláros bankjegyet a női választójog törvénybe iktatásának 100. évfordulójáig, vagyis 2020-ig” – írta közleményében Susan Ades Stone, a petíciót indító csoport ügyvezetője.

A kezdeményezők azért az Andrew Jacksont ábrázoló bankjegyet javasolja lecserélésre, mert az elnök támogatta az őslakos indiánokat szülőföldjükről elűző 1830-as törvényt.