Szőke francia fenyegetőzik az Iszlám Állam legújabb kivégzős videóján

-

A férfi, akinek az arcvonásai és a haja is kivehető a maszk alatt, olyan terrortámadásokkal fenyegetőzik franciául, amelyek "elfeledtetik szeptember 11-et és Párizst". A nyolcperces videón egy kémkedéssel vádolt foglyot lő fejbe, és ugyanígy tesz egy-egy fogollyal másik négy dzsihádista is.


Az Iszlám Államnak tulajdonított videó feltehetően Észak-Irakban készült, a foglyok arabul beszélnek benne.

A szőke francia arról is beszél a filmben, hogy az Iszlám Állam vissza akarja kapni Al-Andalus-t, vagyis az Ibériai-félszigetet, amely a 8. és a 15. század között állt muszlim fennhatóság alatt, ezen kívül Toledót és Córdobát.

A terrorista nem az első francia, aki az Iszlám Állam propagandavideóiban szerepel. 2014-ben egy normandiai férfit, Maxime Hauchard-t azonosítottak egy felvételen, aki 17 évesen váltott az iszlám vallásra, majd radikalizálódott, és a videón egy amerikai túsz maradványaival volt látható.

A tavalyi, Franciaországban elkövetett merényletek támadóinak többsége szintén francia állampolgár volt, beleértve a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni januári, és a novemberi, párizsi támadásokat is.