Szöges útzár, gázmérő - Spéci járműveket vettek a határsértők ellen

-

A Schengen-buszok szállítására a honvédelmi minisztérium cége is pályázott, de alacsony árával megint egy magánvállalkozó nyert.


Újabb két, úgynevezett Schengen-buszt vásárolt az Országos Rendőr-főkapitányság. A járműveket különleges eszközökkel, egyebek között gázmérővel, okmányolvasóval, szöges útzárral és áramfejlesztővel szerelik fel. A mostani buszokat a román határra szánják.


A rendőrség két évvel ezelőtt hat darab, a külső határok őrizetéhez használt, úgynevezett Schengen-buszt vásárolt nettó 98,8 millió forintért. A mostani ár 33,7 millió forint, ami még a becsült 39 milliónál is kevesebb, viszont nagyjából megfelel a két évvel ezelőtti tarifának. A vételár háromnegyedét az Európai Unió külső határőrizeti alapjából finanszírozzák.

A megbízást ugyanaz a Scorpio Kft. nyerte el, mint két évvel ezelőtt. A másik két ajánlattevő a Milipol Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt. A Scorpio 1-2 milliárd forint éves árbevételű cég, átlagosan 50-100 millió forintos profittal.

A Fidesz frakcióvezetője a napokban „rémisztő” adatnak nevezte, hogy januárban a Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma már átlépte a 23 ezret. Tavaly összesen 43 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. Ezért Rogán Antal az idegenrendészeti és a bevándorlással kapcsolatos szabályok jelentős szigorítását sürgette.