Szoftverhiba a Dreamlinernél, amely irányíthatatlanná teszi a repülőt

Fotó: Inaba Tomoaki CC-BY-SA / Inaba Tomoaki CC-BY-SA

-

Az amerikai légügyi biztonsági hatóság egy olyan hibára figyelmeztetett, amely a teljes elektronikát lecsapja.


A Boeing 787 Dreamlinerrel az elmúlt időszakban több probléma is volt, hol az akkumulátora gyulladt ki, hol pedig az derült ki róla, hogy könnyen meghekkelhető. Most pedig a generátor-ellenőrző egységben találtak hibát.

A repülő generátorai meghibásodhatnak, ha 248 napon át folyamatosan áram alatt vannak, és ez az elektronika teljes leállását eredményezheti.

Az amerikai légügyi hatóság ezért egy direktívát adott ki, hogy megelőzze az áramszünetet és ezzel azt, hogy elveszítsék az irányítást a gép felett. Ha ugyanis ez a szituáció olyan kritikus fázisban következik be, amikor a repülő fel- vagy leszállás közben van, esetleg manőverezik, akkor az irányítás elvesztése katasztrófához vezethet – állapítja meg a hatóság.

A szimulációs tesztelés során azt találták, hogy több mint 8 hónapon át áram alatt kell lennie a repülőnek, hogy ez bekövetkezzen. A Boeing szóvivője azt mondta a Guardiannek, hogy nincs olyan gépük, amely ilyen körülmények között üzemelne. Az összes Dreamlinert a karbantartás részeként mindig le- és felkapcsolják – tette hozzá.

Budapesten egyelőre még csak véletlenül fordult meg Dreamliner. Menetrend szerint csak akkor járt a Liszt Ferenc repülőtéren, amikor a LOT a maga első két gépével rövid próbautakon gyakoroltatta a légi és földi személyzeteket az új típuson. Tavaly májusban a Qatar egy 787-ese kényszerült itt landolásra kisebb műszaki hiba miatt, januárban pedig az Air India London–Mumbai AI-130-as járata Belgrádon túl hajtóműhibát észlelt, és visszafordult, majd este fél hat után nem sokkal simán landolt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, hogy felvegye az itt rekedt utasokat.