Szófiában újabb 160 menekültet vettek őrizetbe

-

A bolgár hatóságok azt kifogásolják, hogy nem adtak be menedékkérelmet. Lehet, hogy megkaphatják a menedékstátuszt.


Georgi Kosztov, a belügyminisztérium főtitkára elmondta, hogy az akciót a rendőrség és nemzetbiztonsági szervek közösen hajtották végre. Az őrizetbe vetteket kihallgatják, és akiknek lehet, megadják a menedékstátuszt. Bulgáriában rendszeresen tartanak ilyen akciókat. Az év eleje óta több mint tizenhatezer embert vettek őrizetbe.

Az ország 33 kilométer hosszú, három méter magas kerítést épített a Törökországgal közös déli határán. A szófiai kormány 2015 elején bejelentette, hogy a szögesdrótkerítést 130 kilométerrel meghosszabbítják, hogy csökkentsék az országba érkező menekültek számát. A térségben egyben felduzzasztották a határvédelmi rendőri erők létszámát, térfigyelő kamerákat és mozgásérzékelőket telepítettek.

Bár Bulgária nincs a menekültválság által leginkább érintett országok között, az Európai Unió legszegényebb tagállamának számító balkáni országban egyre többeket aggodalommal tölt el a növekvő menekültáradat. Sokan úgy látják, az ország képtelen megbirkózni a helyzettel, még akkor is, ha a migránsok túlnyomó többsége továbbutazik a gazdagabb uniós tagállamokba, például Németországba vagy Svédországba.

Az elmúlt két évben huszonötezren folyamodtak menekültstátuszért az országban, annyian mint az előző két évtizedben összesen.