Szócska Miklós januárig államtitkár marad

Fotó: MTI Zrt. / Földi Imre / MTI Zrt. / Földi Imre

-

A VS.hu információi szerint eldőlt, hogy Szócska Miklós egészségügyi államtitkár januárig a helyén marad, és sem Zombor Gábor, sem pedig Velkey György nem követi majd a poszton. A lehetséges utód Mikola István vagy Pesti Imre lehet. Nem ez az egyetlen poszt egyébként, amelynél júniusra nem dől el a végleges jelölt személye.


Néhány héttel ezelőtt még biztosra lehetett venni, hogy Szócska Miklós nem marad a helyén, és vagy Zombor Gábor kecskeméti polgármester, vagy Velkey György, a Kórházszövetség elnöke lesz az utódja. Kormányközeli források azonban a VS.hu-nak megerősítették, hogy Szócska fél évig biztosan marad a helyén, mert olyan programok lebonyolításáról kell gondoskodnia, amelyek egy új államttkár számára jóval komolyabb kihívást jelentenének. Úgy tudjuk, hogy Szócska leköszönése után vagy Mikola István – aki egyébként is visszatér a kormányba –, vagy Pesti Imre, a Fidesz egészségpolitikusa kerülhet az egészségügyi államtitkárság élére.


Lázár János két hete jelentette be, hogy Orbán Viktor június 6-án mutatja be új kormányát. Információink szerint ugyanakkor több poszton is ideiglenes megoldásként lesznek új, vagy maradhatnak régi emberek. Ennek egyik oka, hogy több olyan jelölt – Rogán Antal vagy éppen Kósa Lajos – is szerepel a kormány lehetséges tagjai között, aki jelenleg még polgármester. Így az ő kinevezésük esetén időközi polgármester-választásra lenne szükség, amit elkerülne a Fidesz.