Szocsi 2014: Megvan az első orosz arany!

Fotó: AFP/Damien Meyer / AFP/Damien Meyer

HÁTTÉR

Megszületett vasárnap a házigazda oroszok első aranyérme a szocsi téli olimpián: a műsorban most debütáló műkorcsolya csapatversenyben bizonyultak a legjobbnak.


Vlagyimir Putyin ismét táncra perdülhet: bő egy órával a verseny vége előtt eldőlt, hogy a Jevgenyij Pljuscsenko vezette oroszok behozhatatlan előnyre tettek szert, és már a második helyen álló kanadaiaktól és a harmadik amerikaiaktól sem vehették el az ezüst-, illetve bronzérmet. - - A csapatversenyben tíz nemzet küzdhet meg az aranyéremért úgy, hogy mind a négy számban – jégtánc, páros, férfi és női egyéni – egy-egy képviselője korcsolyázik, és a rövidprogramot követően a legjobb öt ország versenyzői mutathatják be a kűrjüket. A 31 éves Pljuscsenko a negyedik olimpiai érmét gyűjtötte be, előzőleg 2006-ban aranyat, 2002-ben és 2010-ben pedig ezüstöt szerzett. Korábban csak egy férfi műkorcsolyázónak jött össze ennyi ötkarikás érem: a svéd Gillis Grafström 1920 és 1932 között három aranyat és egy ezüstöt nyert.

Műkorcsolya, csapatverseny:

1., ezzel olimpiai bajnok: Oroszország  (Julija Lipnyickaja, Jevgenyij Pljuscsenko, Kszenyia Sztolbova, Fjodor Klimov, Tatyjana Voloszozsar, Makszim Trankov, Jekatyerina Bobrova, Dmitrij Szolovjov, Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov) 75 pont 2. Kanada (Kaetlyn Osmond, Patrick Chan, Kevin Reynolds, Meagan  Duhamel, Eric Radford, Kirsten Moore-Towers, Dylan Moscovitch, Tessa Virtue, Scott Moir) 65 3. Egyesült Államok (Gracie Gold, Ashley Wagner, Jeremy Abbott, Jason  Brown, Marissa Castelli, Simon Shnapir, Meryl Davis, Charlie White) 60