Szocialisták perelték sikerrel az MSZP-hez közelálló egyesületet

Fotó: umvp.eu / umvp.eu

-

Jogtalanul használta fel a Gyurcsány-kormány által kiutalt pénzt a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület, ezért a Fővárosi Ítélőszék jogerős ítélete alapján 200 millió forintot kell visszafizetnie a szervezetnek az állami büdzsébe – adta hírül a Magyar Nemzet. „Mi is így gondoltuk, ahogy a bíróság” – kommentálta a verdiktet a VS.hu-nak a Gyurcsány-kormány volt államtitkára, Gőgös Zoltán, aki a pert elindította.


„Nevetségesnek tartom, hogy a nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációjára félmilliárd forintot szán a kabinet. Az összeget pedig a szocialista párthoz köthető érdekcsoportnak utalja” – szólt 2009 szeptemberében még az ellenzéki padsorokból a fideszes Font Sándor parlamenti interpellációja, amelyben azt is bejelentette, hogy feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A büntetőügy sorsáról egyelőre nem tudni, az viszont a Magyar Nemzet mai tudósításából kiderült, hogy csaknem öt évvel később, mostanra ítélet született az egyesülettel szemben indított másik perben.

Még többet vitattak

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megállapította, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület csaknem 200 millió forintot bizonyíthatóan törvénytelenül költött el abból a félmilliárd forintból, amelyet még 2008 végén juttatott egy kormányhatározat a szervezetnek, hogy segítse az akkor ősszel kirobbant gazdasági válság kommunikációját a vidéki térségekben. (Az egyesület nevében a Leader szó arra az európai uniós programra utal, amely a vidéki civil közösségekre épülő fejlesztéseket finanszírozza, és amelynek több projektjében ez a szervezet is részt vett, de ez a félmilliárdos kommunikációs büdzsé hazai forrásból származott, független volt a Leader-programtól.) Gőgös Zoltán Gőgös Zoltán A pert azonban maga a Gyurcsány-kormány földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkára, Gőgös Zoltán indította. A szocialista politikus a VS.hu érdeklődésére elmondta, hogy a válságkommunikációra szánt pénz felhasználását az akkori minisztérium is vizsgálta, és bár számvitelileg nem volt hiba, tartalmi kérdésekben hiányosságokat talált a vidékfejlesztési főosztály. Az egyesület a pénzből rendezvényeket szervezett, irodákat működtetett, tanulmányokat készíttetett, de ezek minősége nem mindig felelt meg az elvásároknak. Gőgös úgy emlékszik, hogy a vitatott összeg 300 millió forint fölött volt.

Ebül szerzett pénz

Azt azonban nehezen lehetne vitatni, hogy a jókora summát kezelő egyesület a szocialistákhoz állt közel. Eredetileg Kazáron jegyezték be, ahol a helyi polgármester, Molnár Katalin szocialista polgármester volt. Utóbb a szervezet elnöke Kocsisné Rátkai Melinda lett, aki az MSZP bonyhádi szervezetének tagja volt, 2006-ban a párt területi listáját vezette. Az egyesület 2006 és 2009 között 1,2 milliárd forint támogatáshoz jutott. Ma már a szervezet nem fellelhető, honlapja megszűnt, a még megtalálható telefonszámokon hiába keressük, nem veszi fel a kagylót senki. Az egyesületeket bejegyző bíróságok nyilvántartásában ugyan még élő szervezetként jelenik meg, de egyetlen beszámolóját sem csatolták, holott a civil szervezeteket is évente elszámolásra kötelezi a törvény. Kérdés, hogy így miként lehet rajta behajtani a 200 millió forintot. Gőgös Zoltán arra a felvetésre, nem aggályos-e, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület szocialista kötődésű, azt válaszolta: „Miért, a Századvéget kihez kötik?”. A szocialista politikus, aki a most induló ciklusban már nem képviselő, utalt arra is, hogy az Orbán-kormány sokmilliárdos kommunikációs tendereit rendre ugyanaz a Simicska Lajoshoz köthető cég nyeri el, az I.M.G. Inter Media Group Kft. A csipkeverők Leader-pénzből felújított háza Abádszalókon 2014. április 23-án A csipkeverők Leader-pénzből felújított háza Abádszalókon 2014. április 23-án

Van még pénz

A Leader-program mindenesetre megy tovább, még ha nem is zökkenőmentesen. A 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési ciklusban 70 milliárd forint állt a helyi közösségek rendelkezésére, ám ebből tavaly augusztusig csak a felét kötötték le. Bár a program irányítói akkor azt mondták, hogy további 45 milliárd forintra van pályázó, a tendereket azonban akkor még nem bírálták el. A Vidékfejlesztési Minisztérium egyelőre nem válaszolt a VS.hu mostani megkeresésére. Úgy tudni, hogy az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a pénz 60 százalékát vállalkozásfejlesztésre kell fordítani, ám a pályázatok többsége nem ezt a célt szolgálná.