Szobrot kap Belgrádban a trónörökös gyilkosa, Gavrilo Princip

Fotó: HISTORICAL ARCHIVES OF SARAJEVO / STR

-

A szerb főváros önkormányzata már a merénylet 101. évfordulóján, 20 nap múlva avatni akarja az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet elkövetőjének emlékművét.


A belgrádi képviselő-testülete döntése alapján a két méter magas, 350 kilogramm tömegű szobrot a szerbiai munkaügyi minisztérium kezdeményezésére állítják fel a tervek szerint közel a Száva folyó partjához, illetve a folyón átívelő Brankov-hídhoz.

Már tavaly is született hasonló javaslat, akkor a szerb kormány kezdeményezésére a tervek szerint a belgrádi vár előtti Kalemegdán-parkba került volna a szobor. A kezdeményezés akkor nem valósult meg.

Goran Vesic városi menedzser az emlékműállítással kapcsolatban most azt mondta:


Belgrád ezzel lerója tiszteletét az előtt a személy előtt, aki tettével a szerb történelem részévé vált, és aki feláldozta magát a szabadságért.

Gavrilo Princip 1914. június 28-án adott le halálos pisztolylövéseket a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára. A szarajevói merénylet vezetett az első világháború kitöréséhez, amely több millió ember halálát okozta Európa-szerte.


Szobortervek helyett a Gavrilo Princip Nyugdíjasklubról találtunk felvételt


A fiatal férfi azóta is megosztja a közvéleményt. A szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek rá, aki az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, míg az európai népek többsége terroristának és merénylőnek tartja őt.

Gavrilo Principről Belgrádban utcát, iskolát és számos intézményt neveztek el, szobra azonban nem volt. Az eddigi egyetlen szerbiai Princip-szobor a vajdasági Járeken található.


Gavrilo Principnek a merénylet városában, a boszniai Szarajevóban tavaly óta van szobra


Svejk híres reakciója a Princip-merényletre

- Melyik Ferdinándot, Müllerné? - kérdezte Švejk, tovább masszírozva a térdét. - Két Ferdinándot ismerek. Az egyik a Průša drogista szolgája, tudja, aki egyszer megivott tévedésből egy üveg hajszeszt, aztán ismerem még a Kokoška Ferdinándot, amelyik a kutyapiszkot szokta összeszedni a házakból. Egyikért se nagy kár.

- Na de Švejk úr, a Ferdinánd főherceget, a konopištĕit, azt a kövéret, aki olyan vallásos volt.

- Jézus Mária - kiáltotta Švejk -, hát ez jó! És hol történt a baj a Ferdinánd őfenségével?

- Szarajevóban, Švejk úr, lepuffantották egy revolverrel. Mert ott autóztak éppen, ő meg a fenséges asszony.

- Na ja, Müllerné, autókáztak. Azt egy ilyen úr nyugodtan megengedheti magának. Közben arra nem gondol, hogy az ilyen kocsikázásnak rossz vége is lehet. Pláne Szarajevóban.

(Jaroslav Hasek műve elektronikus verzióban itt olvasható.)


Egy dokumentumfilm a világháborúról, a Princip-féle merényletről 4.50-től van szó