Szobrot állítottak Puskás Öcsinek Szentesen

Felavatták Puskás Öcsi egészalakos szobrát: Csíky László alkotása Szentesen, a Pusztai László Sporttelep bejáratánál áll szombattól. A futballpályák szomszédságában elhelyezett, kőtalapzaton álló bronzszobor kapáslövés közben ábrázolja az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgót.


Az Aranycsapat kapitányát, Puskás Ferencet ábrázoló szobrot avattak Szentesen. Szirbik Imre polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a szobor azt jelképezi, hogy tehetséggel, mindennapos edzéssel és munkával a város széléről indulva is el lehet jutni a világ tetejére. Emlékeztetett rá, hogy hamarosan az Aranycsapat legendás, 6-3-as győzelmének évfordulóját ünnepli az ország, és arról álmodozik, hogy a magyar labdarúgás újra eljut a csúcsokra. "Ki szolgálhatna ehhez jobb példaképül, mint Puskás Ferenc, aki a csúcsra, majd a mélyből újra a csúcsra, a világ tetejére érkezett?" – tette hozzá. Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője úgy fogalmazott, Puskás Öcsi 1991-ben tért haza Magyarországra, 2013-ban pedig megérkezett Szentesre. Elmondása szerint az elmúlt években komoly változás következett be a sport kulturális ábrázolásában, "óriási fejlődés közepette vagyunk, festmények, szobrok, fotók, filmek készülnek" – mondta. Ő is kitért arra, hogy november 25-én lesz a 6-3 60. évfordulója, amelyről a közmédia egyes csatornái is megemlékeznek majd: a Kossuth Rádió és a Duna tévécsatorna az említett napon felvételről megismétli a legendás mérkőzés közvetítését. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Puskás Ferenc kétségtelenül az egyik leghíresebb magyar ember a Földön, mégsincs tele Puskás-emlékhelyekkel a nagyvilág. A Puskas.com összeszedte, hogy hol tiszteleghetünk Puskás zsenialitása előtt. Elsőként Puskás sírhelyét említik, a labdarúgót a budapesti Szent István-bazilika altemplomában helyezték végső nyugalomra 2006-ban. Szintén budapesti helyszín a Puskás Ferenc Stadion, amelyet 2002-ben, Puskás 75. születésnapján neveztek el róla. Nevét viseli a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia, a XIX. kerületi Puskás Ferenc utca és a kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola is – itt mellszobrot is állítottak neki. Az első egészalakos szobrát az Óbudai Promenád középpontjában állították fel. Az MLSZ székházának falán is megemlékeztek róla: emléktábla hirdeti nagyságát. Szintén áll egy mellszobra Zalaszabaron és a spanyolországi Madridban is, korábbi klubja, a Real Madrid csapatának edzőközpontja előtt. Puskás Ferenc özvegye, Puskás Erzsébet az óbudai szobor avatásán, március 28-án (AFP/Kőhalmi Péter) Puskás Ferenc özvegye, Puskás Erzsébet az óbudai szobor avatásán, március 28-án (AFP/Kőhalmi Péter)