Szobrot állítottak a ring királyának

Fotó: AFP / DERRICK CEYRAC

-

Teret neveztek el Papp Lászlóról, és felavatták a szobrát. A legendás ökölvívó kilencven évvel ezelőtt született.


Teret neveztek el Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról Angyalföldön, és felavatták a szobrát. A tér az ökölvívó gyerekkori lakhelyének közelében, a Kassák Lajos utca–Huba utca sarkán van. A mindenki által „Papp Lacinak” ismert népszerű bokszoló kilencven évvel ezelőtt született.

Lelkes Márk alkotóművész bronzszobrát közösen leplezte le Tóth József, a kerület polgármestere és ifj. Papp László. Az ünnepségen több száz érdeklődő jelent meg. Ott volt Szepesi György rádióriporter, Gedó György, aki Papp László szövetségi kapitánysága alatt lett olimpiai bajnok, valamint Markovits László, a Vasas elnöke.


Százak voltak kíváncsiak Papp László szobrára


Papp László az ökölvívóvilág legnagyobb úriembere volt 

– mondta Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.


Borbély Zoltán, a Paplaci című film rendezője megemlékezésében elmondta, hogy Londonban, Helsinkiben és Melbourne-ben aratott győzelmével Papp László volt a világon az első ökölvívó, aki három olimpiai aranyérmet tudott nyerni, ami azóta csak két kubai bokszolónak sikerült.


 Gyurkovics Tibor író szerint Papp Lászlónak legendaképző ereje volt

– idézte fel Borbély Zoltán.

A nagyszerű ökölvívót, majd szövetségi kapitányt a siker sem tette gőgössé, és többek között olyan híres emberek is a példaképüknek tekintették, mint a francia színész, Jean-Paul Belmondo – mondta Borbély Zoltán.


Kapott ő is az etetőjére

Papp László okos bokszoló volt, aki nem mellesleg hatalmasakat tudott ütni. Emellett sokak által kedvelt, közvetlen, jó humorú ember volt:

„Abban az időben más volt a szemlélet, mint ma. Azt mondták: ha lejön a gyerek, meg kell verni. Ha visszajön, jó bokszoló lesz. Ha nem, nem kár érte. Kaptam én is három akkora pofont, mint a télikabát. Lerongyolódott az etetőm, mint a parasztgatya.


A levest csak szalmaszállal tudtam enni, mert a kanalat nem tudtam bevenni az etetőmbe.

Eszem ágában sem volt visszamenni. Maradt a foci” – így emlékezett a kezdetekre a bokszoló a róla készült életrajzi könyvben, a Papp Laci-ban.

Végül mégis a maradás mellett döntött. Amatőrként kétszáz mérkőzéséből 191-et, profiként pedig 29 találkozójából 27-et nyert meg, kettő pedig döntetlenül végződött.