Szó szerint vette a minisztérium Orbánt, ezért bukott 410 milliót

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt / MTI / Czeglédi Zsolt

-

A tárca szerint a miniszterelnöki utasítás csak a Buda-Cash-nél tárolt pénzek kivételére vonatkozott, egyéb brókercégekre nem. A tárca egyik háttérintézményének a Hungária Értékpapír Zrt-nél ragadt bent sok száz milliója.


A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash bróker cégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze.

- írta közleményében a minisztérium (FM).


Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter akkorra már bejelentette: az FM - egy háttérintézményén keresztül - 410 millió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, ez a pénz „odaveszett”. Március 6-án értesítették az FM háttérintézményét arról, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírban tartott vagyonát nem tudják visszafizetni.

Emlékeztetőül: a pontosított kormányzati kommunikáció szerint a miniszterelnök február 25-én adott utasítást arra, a miniszterek vizsgálják meg, van-e pénz kockázatos helyeken, és ha igen, azokat vegyék ki. Ez nem sikerült az FM-nek, a magyarázatból úgy tűnik, ők úgy értették, csak a Buda-Cash-nél kell szétnézni, amit meg is tettek.


A felelőst keresik

- de nem azért, mert nem néztek meg más brókercéget is, hanem hogy „a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá.”


A vizsgálat eredményét közlik.