Szó sincs arról, hogy rossz lenne a focistáink erőnléte

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Felmérte a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre készülő fociválogatott NB I-es kerettagjainak fizikai állapotát, állóképességét Bernd Storck szövetségi kapitány és stábja a Vasas Pasaréti Sportcentrumában.


A teszteket Victor Moore erőnléti edző vezetésével két turnusban végezték a játékosok, akik rövid bemelegítést követően előbb különböző intenzitású, rövid sprinteket – 10, 20 és 30 méter – teljesítettek a fotocellás mérőkapuk között, majd az orvosi stáb rögzítette a játékosok pulzusértékeit, és vérmintákat vett tőlük. Ezután hosszabb távú futásokat – 4x1200, 1600 és 2000 méter – végeztek, amelyet ismét pulzusmérés és vérvétel követett.

A német szakvezető elmondta, ez a Bundesligában is alkalmazott felmérő azt a célt szolgálja, hogy pontos képet kapjon a futballisták fizikai állapotáról, és az eredmények ismeretében személyre szabhassa a játékosok feladatait a jövő csütörtökön esedékes oslói első mérkőzésig.

„Azért vagyok különösen hálás, hogy összejöhetett az egy héttel megtoldott felkészülési időszak, mert éppen az ilyen típusú, számunkra fontos vizsgálatokat nem lett volna lehetőség elvégezni, ha nincs az e heti összetartás” – fogalmazott Storck, aki 18 órától már normál edzést tartott a kerettagoknak.

Storck szerint szó sincs arról, hogy a magyar játékosoknak rossz lenne az erőnlétük, a felmérések azt a célt szolgálják, hogy mindenkiről pontos adatokat kapjon, így a következő időszakban optimális edzésmunkát végezhessenek.

Sallai Roland, a Puskás Akadémia támadója elhagyta az edzőtábort, és visszatért klubcsapatához, amellyel szerdán az Ifjúsági Ligában lép pályára. Storck róla azt mondta: „Fontosnak tartottam, hogy megismerkedjen a válogatott légkörével, de számára nagyon fontos a Celtic elleni mérkőzés, így a klubbal abban egyeztünk meg, hogy ott már számíthatnak a játékára.”

Az Eb-pótselejtező első felvonását jövő hét csütörtökön Oslóban rendezik, míg a visszavágót három nappal később a Groupama Arénában. Mindkét összecsapás 20.45-kor kezdődik majd.