Szmogriadót rendeltek el Salgótarjánban

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Ne menjenek a szabadba és ne is szellőztessenek.


A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el szombaton Salgótarjánban a légszennyezettség miatt. A városháza szerint a légszennyező anyag átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a 75 mikrogramm/köbméteres tájékoztatási küszöbértéket, csütörtökön 82,9, pénteken pedig 79 mikrogrammot mértek. Felhívják a figyelmet, hogy a salgótarjániak kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és csökkentsék a helyiségek szellőztetési idejét.

Fekete Zsolt polgármester a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának, valamint a gépjárművek indokolatlan, álló helyzetben történő üzemeltetésének mérséklésére, a tömegközlekedés igénybevételére, illetve az építési, bontási munkák szüneteltetésére kérte a lakosságot és az üzemeket a közleményben. Felhívta a lakosság figyelmét az avar- és kerti hulladékok égetési tilalmának betartására is.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőség tovább romlik a térségben, helyenként a tájékoztatási határérték felett alakulhat. Vasárnap délutántól a romlás megállhat vagy akár kis mértékű javulás is bekövetkezhet. A hét első napján stagnálás vagy fokozatos kis mértékű javulás valószínű.