Szmogriadót rendeltek el Budapesten

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, mert a szálló por koncentrációja elérte azt a szintet, ami már veszélyes lehet.


Elrendelte a fővárosban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát a levegő magas ózonszintje miatt Tarlós István főpolgármester – tájékoztatta szerda hajnalban az MTI-t a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója Szűcs Somlyó Mária.

Az intézkedésre azért került sor, mert a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm légköbméterenként), és a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán jelentős javulás nem várható.

A tájékoztatási fokozat azt jelenti, hogy a légszennyezettség meghaladta azt a szintet, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre. A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.