Szmogriadó: marad a tájékoztatási fokozat

Fotó: DPA / JULIAN STRATENSCHULTE

-

Lassan javul a levegő minősége, napokig nem várható változás.


Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten. A szálló por koncentrációjában vasárnap stagnálás vagy lassú javulás valószínű – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Szombaton lassú javulás volt tapasztalható a levegőminőségben a főváros egyes területein. Budatétény, a XVIII. kerületi Gilice tér, a Teleki tér és a XV. kerületi Kőrakás park környezetében már az egészségügyi határérték alatti szállópor-értékeket mértek, míg Csepel-Királyerdő és a Széna tér térségében a szálló por koncentrációja továbbra is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Sem vasárnap, sem hétfőn nem várható jelentős változás a levegő minőségében, a szálló por koncentrációja továbbra is stagnálhat vagy lassan javulhat, de ha a felhőzet felszakadozása bekövetkezik, akkor rövid idő alatt visszaromolhat a levegőminőség. Kedden a nap második felében vastagabb felhőzet és csapadék is érkezik, elsősorban havazás, és kissé megélénkül a délkeleti szél, ennek hatására javulás várható.

Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.


Piros és narancssárga

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén vasárnap Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Három települést jelölték az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel: Hernádszurdokot, Miskolcot és Nyíregyházát.

Az OKK térképe szerint az ország nagy részén már nem veszélyes vagy egészségtelen, de továbbra is kifogásolt a levegő minősége. Várpalotát, Székesfehérvárt és Szegedet jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel.


Index alapján

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban több településen visszavonták vagy mérsékelték a korábban elrendelt szmogriadót.