Szmogriadó: Budapesten vége a korlátozásoknak

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Javult a levegő minősége, de még érvényben van a tájékoztatási fokozat.


A Főpolgármesteri Hivatal pénteken hajnalban megszüntette a légszennyezettség miatt elrendelt gépjárműforgalom-korlátozást Budapesten. A szmogriadó riasztási fokozatát visszavonták, de a bizonytalan meteorológiai helyzet miatt tájékoztatási fokozatot rendeltek el. A Főpolgármesteri Hivatal szerint a levegőminőség javulásának hatására a negyedik napja tartó jelentős és állandósult forgalomcsökkenés mellett teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért megszüntette a gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedéseket.

A meteorológiai előrejelzés bizonytalanságára tekintettel, az újabb romlás megelőzése érdekében indokoltnak tartja ugyanakkor a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelését. A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken napközben a levegőminőség javulása várható, de összességében a tájékoztatási és riasztási határérték között alakulhat a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja. Szombattól a levegőminőség előrejelzése bizonytalan.


Önmérsékletet kér

A csütörtöki mérési adatok ellenőrzött eredményei alapján a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a most működő 10 mérőpont egyikénél sem érte el a riasztási küszöbértéket, a Csepel-Királyerdőben működő mérőpontnál épp meghaladta a tájékoztatási szintet. Három helyen a levegő állapotával már nem volt probléma: Budatétényben, a Teleki téren és a XVIII. kerületi Gilice téren az egészségügyi határérték alatti állapot jött létre.

A további javulás érdekében Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést. Mellőzzék a gépjárművek indokolatlan alapjárati üzemeltetését, mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint a szolgáltató- és termelőtevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.