Szmogriadó Budapesten, korlátozzák az autóforgalmat

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban.


A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra. Az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a szombati nap eredményei jelentősen javulnak, és nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása vasárnap hajnalban.


A főpolgármester a közösségi közlekedés előnyben részesítésére, a szilárd tüzelésű kandallók, cserépkályhák használatának mellőzésére kéri az embereket. A szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit pedig porkibocsátásuk csökkentésére szólította fel határozatában.

A fővárosi önkormányzat a riasztási fokozat elrendelését azzal indokolta, hogy a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye csütörtökön és pénteken is meghaladta a riasztási küszöbértéket a főváros hat-hat mérőpontján, és a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható javulás.

A kisméretű szálló por azért veszélyesebb az egészségre, mert – a nagyobb porrészecskékkel szemben – lejut a mélyebb légutakba, és baktériumok, vírusok, gombák, valamint toxikus anyagok szervezetbe jutását segíti elő. Ez leginkább a légúti és keringési betegségben szenvedőkre, csecsemőkre, gyerekekre és időskorúakra, továbbá az aktív és passzív dohányosokra veszélyes.

Az önkormányzat már a tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetében is azt javasolja a felsoroltaknak, hogy kerüljék a szellőztetést és a szabadban tartózkodást. A legkevésbé rossz körülmények 11 és 15 óra között alakulhatnak ki.