Szmog: Budapest után Miskolc és Nyíregyháza is elesett

Fotó: MTI/Balázs Attila / MTI/Balázs Attila

-

Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata szombaton Nyíregyházán, míg Miskolcon elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.


Miskolcon a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a küszöbértéket. A tájékoztatási küszöbérték 75 mikrogramm köbméterenként. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere arra kérte a város lakóit, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést. Emlékeztetett arra, hogy a szmogriadó tájékoztatási fokozata idején tilos a kerti hulladék elégetése, valamint a tarló égetése.

Nyíregyházán a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon túllépte riasztási küszöbértéket. Csütörtökön köbméterenként 124, pénteken pedig már köbméterenként 134 mikrogrammot meghaladó értékeket mért a Széna téri mérőállomás. A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm köbméterenként.

A riasztás értelmében itt is tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése. A légszennyezettség a péntek déli, kora délutáni órákban is magas volt a városban, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg ne használják személygépjárműveiket – főként a dízelüzeműeket, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral, vagy közlekedjenek gyalogosan, valamint a fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A rövid távú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.

Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését.