Szlovjanszkban valóságos háború dúl

Fotó: AFP / Vasily Maximov / AFP / Vasily Maximov

-

Mindkét oldalon vannak áldozatai a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban kitört összecsapásnak. A városban háborús állapotok uralkodnak, ostrom készül.


Szlovjanszkban reggel kezdődtek a harcok a tévétorony környékén. Arszen Avakov belügyminiszter a kora délutáni órákban arról számolt be, hogy a tévétorony az ukrán katonák ellenőrzése alatt áll, és ukrán műsorokat sugároz. A reggeli összetűzés azután kezdődött, hogy az ukrán Nemzeti Gárda által elfoglalt városban felfedezték a szakadárok egyik búvóhelyét. Avakov arról beszélt, hogy a „terroristák” állig fel vannak fegyverezve, egyebek mellett nehéz- és nagy kaliberű fegyvereket, aknavetőket használnak. Az összecsapásban ukrán katonák is meghaltak az Unian hírügynökség tudósítása szerint, de pontos számuk egyelőre nem ismert. Nyolc katona megsebesült, ámde a szakadárok oldalán is vannak veszteségek - mondta Avakov, aki szerint az ukrán katonák mintegy 800 lázadó fegyveressel vették fel a harcot. A városban kongatják a templomharangokat, és szólnak a vészjelző szirénák. A Novini Donbaszu című donyecki lap jelentése szerint a szeparatisták közben tevékenyen készülnek Szlovjanszk ostromára, fegyvereket osztanak a híveik között. Az újság úgy tudja, hogy jelenleg a város melletti Szemenyivka faluban dúlnak a harcok, a „terroristák” veszteségeket szenvednek, és az ukrán katonák pedig nem engedik a rohamkocsikat, hogy eljussanak a sebesültekhez.


Odesszában is bekeményít a Nemzeti Gárda, Luhanszkban a szakadárok erősítenek

A Fekete-tenger partján fekvő Odesszába megérkeztek a Nemzeti Gárda különleges egységei. A városban múlt pénteken törtek ki 46 halálos áldozattal járó zavargások. Arszen Avakov tájékoztatása szerint hétfőre virradóra Odesszából egy közép-ukrajnai megye fogdájába szállítottak 42 embert, akiket a pénteki zavargások idején vettek őrizetbe, nehogy megismétlődjön az, ami vasárnap történt: a helyi rendőrség szabadon engedett mintegy hatvan gyanúsítottat, miután Moszkva-barát tiltakozó tömeg támadt a város rendőrkapitányságára. Vjacseszlav Ponomarjov, a szlovjanszki szakadárok vezetőjének szóvivője elismerte, hogy a Krímből megérkezett hozzájuk az első fegyveres egység, és Luhanszkból is érkezett segítség. A belügyminisztérium luhanszki központja közben arról számolt be, hogy az úgynevezett „délkeleti hadsereg” fegyveresei megtámadták a helyi rendőrkapitányságot, és összeverték Henagyilj Bahtizin rendőrezredest, aki tárgyalásokba bocsátkozott velük. A városban ez a bizonyos „délkeleti hadsereg” vasárnap is hallatott magáról: az ukrán belügyi alakulatok tagjait fogták el és szállították ismeretlen helyre.