A Balkán országai nem engedik be a gazdasági menekülteket

Fotó: AFP / Jure Makovec

-

A horvátok, a macedónok, a szerbek és a szlovének is bejelentették, hogy mostantól csak Szíriából, Afganisztánból és Irakból fogadnak menekülteket.


Szlovénia csütörtökön megpróbált 162 olyan migránst visszatoloncolni Horvátországba, aki nem háborús övezetből, Marokkóból, Bangladesből, Srí Lankáról és Libériából érkezett az országba. Zágráb nem fogadta őket vissza területére, ezért még mindig Szlovéniában tartózkodnak - jelentette a horvát sajtó..

Szlovénia közben szintén bejelentette, hogy mostantól csak olyan országokból fogad menekülteket, ahol "fegyveres harcok folynak” – mondta a szlovén rendőrség egyik szóvivője a Reutersnek

„Az utóbbi napokban egyre több olyan ember érkezett, akikről okunk van azt feltételezni, hogy gazdasági migránsok" - indokolta a döntést Drago Menegalija szóvivő. A lépésről tájékoztatták Horvátországot, de még nem kaptak választ a horvát féltől - tette hozzá.


Csütörtökön Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába.