Szlovénia nem akar a németekkel és az osztrákokkal közös határőrizetet

-

Azt sem akarják, hogy a két ország rendőröket küldjön nekik.


A szlovén belügyminiszter szerint Szlovénia déli határának közös őrizete még inkább növelné annak esélyét, hogy az ország gyűjtőközponttá váljon, ahol ott maradnak azok a migránsok, akiket Ausztria és Németország nem akar fogadni. Vesna Györkös Znidar azt reméli, hogy az új horvát kormánnyal jobb lesz az együttműködés a migrációs válság kezelésében, mint a korábbival volt. A miniszter szerint az illegális bevándorlók regisztrációját Horvátországnak kellene elvégeznie a szerb-horvát határon, nem pedig Szlovéniának a horvát-szlovén határon.


A mai nehéz helyzetben Szlovénia szemszögéből fontos, milyen lépéseket tesz Horvátország, hiszen Zágráb konstruktív együttműködése nélkül nehezen elképzelhető, hogy hatékonyan tudjuk ellenőrizni a migránsáradatot

A szabályok állandó változtatása, valamint Ausztria és Németország egyre kisebb hajlandósága a menekültek fogadására Szlovéniát arra sarkallja, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a környező országokkal a migrációs válság kezeléséről – hangsúlyozta Znidar.


Az osztrák kormány még a múlt héten határvédelmi együttműködést kezdeményezett Szlovéniával és Horvátországgal. Bécs álláspontja szerint már a horvát uniós külső határon vagy legalább a szlovén-horvát határnál vissza kellene fordítani a hamis iratokkal vagy papírok nélkül érkező menedékkérőket, amihez közös határőrizetet javasolt. Ausztria rendőröket küldött volna a szlovén és a horvát határszakasz megerősítésére abban a reményben, hogy ennek révén már január végén csökkenhetett volna a migránsok beáramlása hozzá és Németországba.