Szlovénia is az osztrákokra és a németekre mutogat menekültügyben

Forrás: AFP / Jure Makovec

-

A szlovén kormányfő is elhatárolódott a kerítésépítéstől.


Szlovéniában a hadsereg logisztikai segítséget fog nyújtani a rendőrségnek a határellenőrzésben - jelentette be Miro Cerar kormányfő. Cerar a menekültkérdéssel foglalkozó kormányülést követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: a katonák határra vezénylése nem jelenti azt, hogy rendkívüli állapotot léptettek életbe Szlovéniában, de a kabinet már a határnál ellenőrzés alá akarja vonni a menekülthelyzetet. A szlovén miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.

Miro Cerar kiemelte, hogy Szlovénia tranzitország, de ha azok az országok is szigorítanak intézkedéseiken, amelyekbe a menekültek tartanak, akkor Szlovénia is erre fog kényszerülni. "Szlovénia a falak Európája ellen van, de újabb intézkedéseket hozunk, köztük a határszakasz technikai őrizetére vonatkozóan is, ha Ausztria és Németország is így tesz" - mondta a szlovén miniszterelnök.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt mondta, katonák csak akkor vennének részt a határ őrizetében, ha a rendőrség képtelen lenne megbirkózni a feladattal, de egyelőre nem ez a helyzet. Ugyanakkor azt is közölte, hogy Szlovénia napi 2500 menekültet tud fogadni, miközben csak szombaton 5220-an érkeztek a horvát-szlovén határra.


Olajozott a horvát-szlovén együttműködés

A horvát hatóságok 1800 migránst szállítottak a horvát-szlovén határra, autóbuszokkal és vonattal szombaton késő délután a csáktornyai vasútállomásról. Három különböző határátkelőre vitték az embereket, annak érdekében, hogy a szlovén hatóságok képesek legyenek fogadni a migránsokat. Mint azt Matia Kosovec, a Csáktornya megyei önkormányzat vezetője a helyszínen újságíróknak elmondta: az akciót egyeztették a szlovén hatóságokkal.

Ennek megfelelően a szerb-horvát határról Tovarnikból induló vonat utasai közül 12 autóbusszal szállítottak 300-300 embert - a tervek szerint - a muraszerdahelyi, illetve a macelji határátkelőkre, 1200 migránst pedig vonattal Drávamagyaródra vittek. Mivel a menekülthelyzet miatt a vasúti közlekedés szünetel Horvátország és Szlovénia között, ezért a migránsok csak a határ átlépése után folytathatják az útjukat.

A horvát rendőrök mellett a vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői is segítették a migránsok átszállítását a buszokra a pályaudvaron, illetve megjelentek az Ökomenikus Segélyszervezet aktivistái is.