Szlovénia elismeri a palesztin államot

Fotó: AFP / JURE MAKOVEC

-

Ljubljana önálló külpolitikát folytat, nem kell várnia másokra – mondta a külügyminiszter.


Karl Erjavec szlovén külügyminiszter bejelentette: Ljubljanának mielőbb szándékában áll elismerni a palesztin államot. Erjavec szerint hogy a javaslatot a külügyi bizottsági előkészítés után plenáris ülésén márciusban vagy áprilisban megvitatja a szlovén parlament.

Erjavec részt vett EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben, amelyen jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki felszólította az EU-t és tagállamait, hogy mihamarabb ismerjék el a palesztin államot.

Szlovénia önálló külpolitikát folytat, ezért nem kell várnia másokra – mondta Erjavec. "Hosszú távon bizonyságot nyer majd, hogy Szlovénia helyes döntést hozott a megfelelő pillanatban."

A térségben heves indulatokat váltott ki Donald Trump elnök bejelentése, hogy az USA Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának és átköltözteti a nagykövetségét Tel-Avivból.

Eddig az EU tíz tagállama ismerte el a palesztin államot: Bulgária, Lengyelország, Málta, Ciprus, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia 1988-ban, Portugália 2012-ben és Svédország 2014-ben.