Szlovénia egyelőre nem fogad több menekültet

Fotó: AFP / Jure Makovec

-

Drámai helyzet alakult ki hétfőre virradóra a horvát–szlovén határon, miután Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni - közölte a horvát közszolgálati televízió hétfőn.


Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter vasárnap késő este arról tájékoztatta horvát kollégáját, Ranko Ostojicot, hogy Szlovénia egyelőre nem tud több menekültet fogadni. Még a közlés előtt elindult egy 1800 főt szállító vonat a kelet-szlavóniai Tovarnikból a szlovén határ felé, ahová valamivel hajnali két óra után meg is érkezett. A horvát hatóságok ezután a menekülteket a muraszerdahelyi határátkelő felé irányították, és közölték velük, hogy "saját felelősségükre" megpróbálkozhatnak az átjutással a szlovén határon, ahol viszont készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várta őket.


Szlovénia budapesti nagykövetségének közleménye szerint a határaik felé tartó 1800 emberről már csak azután értesültek, hogy Znidar jelezte, nem tudnak több menekültet fogadni. Szlovénia számít a horvátok segítségére a kialakult helyzet megoldásában, de közleményükben úgy fogalmaztak, az egyoldalú, nem egyeztetett horvát döntések nem visznek közelebb a megoldáshoz.A menedékkérők, akik között sok nő és gyerek volt, könyörögtek a szlovén rendőröknek, hogy engedjék be őket az országba, de a szlovén hatóságok nem tettek eleget ennek - számolt be a HRT helyszíni tudósítója. Hozzátette, hogy akik nem találtak rést a kerítésen, még kora reggel is horvát területen várakoztak, sárosan és vizesen, de voltak köztük néhányan, akik a közeli patakon próbáltak meg átúszni.

"It's not your land, go back" (Ez nem a ti országotok, menjetek vissza!) - kiabálta egy rendőr angolul a hangosbeszélőből, miközben a háttérből kutyák ugatása hallatszott - jellemezte a riporter a helyzetet.

Egy körülbelül 300 fős csoportnak mégis sikerült bejutnia Szlovéniába. Őket buszokkal szállították a horvát hatóságok Bánfihegy körzetébe, amely közvetlenül a szlovéniai Lendva szomszédságában van. Mivel ott nem volt megerősítve a határőrizet, a migránsok gond nélkül átjutottak a határon - közölte a HRT.

A 24sata című horvát napilap hétfői híradása szerint eközben Tovarnikból újabb 1900 migráns tart Csáktornyára, és nem lehet tudni, mi történik majd, ha odaérnek.

A menekültek azután indultak a szlovén határ felé, hogy Magyarország lezárta a magyar–horvát határt. Az ideiglenes határzár a törvény szerint 30 napig van érvényben.