Szlovénia 80 kilométeres kerítést épít a határra

-

Osztrák és német segítséget kértek a menekülthullám ellenőrzéséhez. Az osztrákok szerint a szlovén kerítés rendben van.


Szlovénia szerdán kezdett bele a kerítés megépítésébe a horvát határon (ez a horvátok szerint egyes helyeken átlóg hozzájuk, ki is mentek rendőrökkel a helyszínre, ha a tiltakozó jegyzékre nem reagál Szlovénia, visszabontják az érintett szakaszon), Karl Erjavec külügyminiszter szerint 80 kilométeres szakaszon húzzák fel a drótot. A miniszter Ausztriában tárgyalt, utána beszélt erről.

Október közepe óta átlagosan napi 8 ezer menekült érkezik az országba, ezért építenek kerítést egyes szlovén-horvát határszakaszon.


Sebastian Kurz, az osztrák diplomácia vezetője a találkozón teljességgel érthetőnek, egyúttal fontosnak nevezte Szlovénia lépéseit.

Tárgyalásaik után Erjavec azt mondta hangsúlyozta, hogy „műszaki akadályokról van szó, és nem határzárról”. Szavai szerint a határ egyes szakaszain létesítendő kerítéstől azt várják, hogy szabályozottabb legyen a menekültek beáramlása, és ez maguknak a bevándorlóknak a védelmét is szolgálja.

Arról van szó, hogy a schengeni övezet külső határán regisztrálni lehessen az embereket és ellenőrizni, hogy igényt tarthatnak-e a menedékjogra - magyarázta Erjavec, elismerve ugyanakkor, hogy mindezt aligha lehet hézagmentesen megvalósítani.

„Megpróbáljuk megteremteni a legjobb feltételeket az ellenőrzéshez, a schengeni megállapodás adta jogi keretek azonban nem adnak kész válaszokat egy ilyen léptékű kérdésre” - mondta.

Az osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz azt mondta, a cél az, hogy „akiknek esélyük sincsen arra, hogy menedékjogot kapjanak, azok még Közép-Európáig se juthassanak el”. Az érkező menekülteknek csupán mintegy 20 százaléka szíriai - tette hozzá.


A nagy kihívást nem a háborús menekültek jelentik, hanem azoknak a nagy száma, akik most esélyt látnak arra, hogy Európába jöjjenek.

A szlovén miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a magyar határ lezárása után a menekültek új útvonalat találtak, azonban nem tudni, hogy a szlovén-horvát határon felállított kerítés hogyan befolyásolja majd a menekültek beáramlását. Kérte azt is, Ausztria - és esetleg Németország is - nyújtson segítséget a szlovén-horvát határ őrzéséhez.