Szlovákiai boltban vett fegyvereket használhattak Franciaországban

Forrás: Google Street View

-

A Simonyban hatástalanítva vett géppisztolyokat Belgiumban használhatóvá tették, majd bevetették – értesült a Wall Street Journal.


A szlovákiai Simonyban (Partizanske) van egy fegyverbolt, az AFG, amely több mint két évtizede árul hatástalanított fegyvereket, náci uniformismásolatokat. Ezeket főleg magángyűjtők, filmesek vették, meg a legújabb hírek szerint terroristák. Azt használták ki, hogy a szlovák fegyverszabályozás sokkal kevésbé volt szigorú, mint másutt. A hatástalanításhoz ugyanis nem követelte meg, hogy a fegyvereket ténylegesen használhatatlanná tegyék, azokat mindössze 60 perc alatt újra gyilkolásra alkalmassá tehették a hozzáértők.


A Wall Street Journal (WSJ) francia rendőrségi forrása azt állítja, hogy legalább két idei franciaországi terrorakcióban Simonyban vett fegyvereket használtak. Januárban, a Charlie Hebdo elleni merényletek után, a kóser bolt elleni támadásnál bukkant fel ilyen fegyver, meg augusztusban, amikor a Thalys szuperexpresszen akartak támadni – ez volt az az eset, amikor két utasnak sikerült lefegyvereznie a terroristákat.

A WSJ európai biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, a fegyvereket legálisan vették Simonyban, az AFG-nél, de nem a terroristák. Közvetítőkön keresztül jutottak ki a fegyverek Belgiumba, ott tették ismét gyilkolásra alkalmassá azokat, és így juthattak – immár illegális keretek közt – terroristákhoz. Azt még vizsgálják, hogy a november 13-i párizsi merényletsorozatban használtak-e Simonyból származó fegyvereket. A WSJ ugyanakkor megtudta, hogy Csehországban és Németországban is ítéltek már el embereket, akiknél eredetileg Simonyban vett deaktivált fegyvereket találtak kiélesítve. A simonyi bolt tulajdonosa arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a külföldi nyomozók megkeresték-e, de kijelentette, semmi törvénytelent nem tett, ő hatástalanított fegyverekkel üzletel.

Törvényesen már Szlovákiában sem lehet ennyire könnyen újra kiélesíthető fegyvereket kapni, épp francia figyelmeztetésre szigorítottak a szabályozáson. Ugyanakkor a szlovák belügyi szóvivő is elismerte, hogy a korábban megvásárolt hatástalanított fegyverek esetében bizony nem zárható ki, hogy valamikor – kiélesítve – rossz kezekbe kerülnek.