Szlovákiába csak 120-an mentek, mégis a migránsokat tartják fő gondnak

-

Szlovákiában jelenleg a migránsokat tartja a legjelentősebb társadalmi problémának a lakosság legnagyobb hányada – írta egy felmérésre hivatkozva a Sita szlovák hírügynökség. Eközben az Eurostat adatai szerint az európai összesen több mint 400 ezer menedékkérelemből július végéig összesen 120-at adtak be az országban.


A Pozsonyban működő Európai Elemző Központ (EAC) megbízása alapján szeptember második felében készült közvélemény-kutatás résztvevőinek – több mint ezer embernek – azt a kérdést tették fel, hogy „Ön személy szerint mely társadalmi problémát tartja a legjelentősebbnek?”

Válaszában a résztvevők több mint egyharmada, 34,3 százaléka, a migránsokat jelölte meg. Ez kiemelkedően magas aránynak számít, tekintve, hogy a hasonló felmérésekben a megkérdezettek legtöbbje korábban rendszerint a munkanélküliséget jelölte meg legnagyobb problémaként, most azonban csupán 17,5 százalékuk (a második legnagyobb hányad) tette ezt az első helyre. Az uniós statisztikai hivatal szerint egyébként júliusban csaknem 12 százalékos volt a szlovák munkanélküliség, az EU-n belül a 6. legmagasabb.

Szlovákiában az Eurostat adatai szerint 2014-ben 330-an, ebben az évben július végéig összesen 120-an adtak be menedékkérelmet. Az ország 2013-ban 115, tavaly 60 menedékkérelmet bírált el véglegesen, mindkét évben 5-5 esetben részesítette védelemben a menedékkérőt. 2014-ben 280 még megfellebbezhető döntést hoztak, ebből 170 volt kedvező.