Szlovákia bíróságra megy a kvótadöntés miatt

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságán támadják meg az unió belügyminiszterei által minősített többségi szavazással kedden jóváhagyott, a migránsok kötelező elosztását előíró kvótadöntést


Robert Fico szlovák kormányfőnek a szerdai kormányülés után tett bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. Fico elmondta: Szlovákia nem tesz eleget annak, hogy beépítse saját jogrendjébe a keddi brüsszeli döntés jogi következményeit, és ezzel úgymond önkéntesen kiteszi magát annak, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indítson az ország ellen. A szlovák kormányfő ezzel megerősítette egy nappal korábban tett hasonló kijelentését, amelyben a kötelezettségszegési eljárás felvállalásának lehetőségét helyezte kilátásba.

Kifejtette: Szlovákia ellenállásának „nagy hozzáadott értéke” lesz, mert – mint mondta – az nem csupán a migránsok elhelyezéséről szóló kvótákat, hanem az unió teljes további működését is érinti majd.

„Nem engedhetjük meg, hogy Európa a többség a kisebbség ellen elv mentén működjön, mert akkor mindennek vége” – szögezte le.