Szlovákia bevezette a hazai zene minimumát, egy magyar rádió kivétel

-

Nyolc rádióadó, köztük a közszolgálati rádió magyar adása kapott kivételt a szlovákiai rádiókban közvetített "hazai" zene minimumát meghatározó szabályozás alól. Magyarországon 2011 óta él szinte ugyanez a rendszer.


Az áprilistól bevezetett szabályozás szerint a szlovákiai rádiókban sugárzott zenében legalább 20, a jövő évtől pedig legkevesebb 25 százalékosnak kell lennie a hazai előadók arányának. A megszabott kvóta a közszolgálati rádió adásainál még magasabb: 30, illetve 2017 januárjától 35 százalék. A hazai előadók adásba kerülő szerzeményeinek legalább ötöde legfeljebb öt éves kell, hogy legyen.

A kivételt kérvényező rádióadók közül 8 kapott teljes körű kivételt, köztük a szlovák közszolgálati rádió magyar adása, a Pátria rádió is.

Két további rádióadó részleges kivételt kapott, ezek esetében a részlegesség arra vonatkozik, hogy nekik nem kell betartaniuk az új hazai szerzeményekre vonatkozó kitételt.

A 2011-ben Magyarországon érvénybe lépett új médiatörvény is kötelezően előírja, hogy 35 százalékban magyar zenét kell sugározniuk a rádiók zenés műsorainak.