Szlovák szélsőségesek Bősön tüntetnének a bevándorlók ellen

-


A többségében magyarok lakta dél-szlovákiai Bősön akar tüntetni a bevándorlók ellen jövő hét kedden a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt Marián Kotleba és pártja, hogy támogassa a „bátor” helyieket, akik népszavazáson utasították el a menekülttábor létrehozását településükön – írja a Felvidék.Ma.

A bősi önkormányzat elhatárolódott a tüntetéstől. Fenes Iván polgármester a pozsonyi Pátria rádióban úgy nyilatkozott, hogy „az elutasító álláspontomat elküldtem a szervezőknek, más eszközöm nincs arra, hogy megakadályozzam a tüntetést”. Megjegyezte, hogy a hatályos törvények értelmében a tüntetés csak bejelentési kötelezettséggel jár, és ő azt csak indokolt esetben utasíthatja el.

„Mivel a művelődési ház parkolója arra hivatott, hogy elsősorban a ház rendezvényeit szolgálja, s kedden is rendezvényre kerül ott sor, ennek alapján utasítottam el a tüntetést, a terület nem alkalmas arra, hogy ott demonstrációt szervezzenek – mondta a polgármester, aki a rendőrséget is tájékoztatta elutasító álláspontjáról. – A többi, azt hiszem, már a rendőrség dolga.”

Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy reagált, hogy a többi rendezvényhez hasonlóan a rendőrség itt is ügyel „a biztonságra és a rendre”.