Szlovák fegyverekhez juthatott az alvilág

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A hatástalanított fegyvereket egyszerű volt ismét működőképessé tenni.


Tízezer kiselejtezett, hatástalanított szlovák fegyver került az európai feketepiacra, a fegyvereket élesítve adták el maffiózóknak, illetve terroristáknak, akik ezeket használták is, például Párizsban – írja a Magyar Idők. Az unió országaiban ötéves összehangolt operatív nyomozás zárult le a könnyedén élessé alakítható színházi kellékfegyverekkel összefüggésben. Az eljárások 2011 végén, a Brad Pitt-film forgatási kellékfegyvereinek magyarországi lefoglalásának hírére kezdődtek, akkor a TEK a ferihegyi repülőtér tranzitraktárában foglalt le fegyvereket.

A lap szerint az okok a fegyverhatástalanítás országonkénti eltérő szabályaiban keresendők. Az EU több országában megengedik, hogy csak egyetlen elemét módosítsák a fegyvernek: ilyen változtatás például, hogy a fegyver csövét egy fémdugóval látják el, és így használják aztán egyebek mellett színpadi kellékként, ám ezeket a fegyvereket egyetlen mozdulattal élessé lehet alakítani.

A TEK akciójára a szlovák, a lengyel, a svéd, valamint az olasz hatóságok is felfigyeltek, az operatív felderítést követően pedig a Magyarországon lefoglalt fegyvereket egykor útjára indító közép-európai fegyvermesterek is célkeresztbe kerültek. Ennek köszönhetően Szlovákia is szigorított a korábban túlzottan megengedő, kellékfegyverekre vonatkozó jogszabályain.

A lengyel és a svéd rendőrök február közepén két olyan csempészbandát fogtak el, amelyek legalább 1800 hatástalanított, majd visszaalakított fegyvert dobtak piacra 300 százalékos haszonnal. A Szlovákiában még a törvényszigorítás előtt kiselejtezett és egy fázisban hatástalanított fegyvereket hamis iratokkal felvásárolták, színházi kellékként Lengyelországba, illetve Svédországba szállították.