Szkíta ékszert találtak a hetényi agyagban

-

Útépítés előmunkálatai során különleges régészeti leleteket találtak az M5-ös autópálya tövében, Hetényegyháza mellett.


A régészek egy 2. századi szarmata, egy 7-8. századi avar település, valamint egy 11-12. századi Árpád-kori telep, sőt egy 17. századi török kori tanya nyomait is megtalálták.

A kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai a Forster Központ megbízásából az autópálya mindkét oldalán, három helyszínen, 4350 négyzetméteres területen kutatnak – írja a Hiros.hu. A hetényi Árpád-kori templom közelében az M5-ös autópálya építésekor, 1996-ban már végeztek ásatásokat. Már akkor világos volt, hogy egy Árpád-kori település is van a templom körül. Most újabb nyomokra bukkantak – mondta a vezető régész, Wilhelm Gábor.

„Meglepetésünkre találtunk két további korszakot is, egy 17. századi, egészen korai tanyának a nyomát, nagyon szép élelemtároló vermekkel, izgalmas kerámiaanyaggal, illetve egy második századi szarmata település részlete került elő remek amforákkal, ezeket a római birodalomból hozták ide” – mondta Wilhelm Gábor.

A régészek egy nagyon ritka leletet is találtak, egy időszámításunk előtti szkíta ékszert. Ezt a korabeli asszonyok a hajukban viselték.

„Ez a Krisztus előtti 6. századból származik, egy úgynevezett spirálcsüngőcske, melyet úgy készítettek el, hogy a bronz öntvényre nagyon jó minőségű aranylemezt kalapáltak rá. A múzeumunknak pontosan ilyen szkíta tárgya ez idáig még nem volt, reméljük, hogy továbbiak is fognak előkerülni” – mondta Wilhelm Gábor.