Szkinhedmúlttal lesz az Országgyűlés alelnöke

Fotó: MTI Zrt. / Soós Lajos / MTI Zrt. / Soós Lajos

-

A Jobbik Sneider Tamást jelöli az új Országgyűlés alelnökének, aki a kilencvenes évek elején Egerben Roy néven ismert szkinhed volt és egy utcai támadás miatt bíróság elé állították. Ő maga annyit ismert el, hogy lekevert egy pofont egy „cigány maffiózónak”. Vona Gábor pártelnök szerint Sneider múltja ugyanakkor már „lerágott csont”.


Az ellenzéki pártelnök pénteken az új Országgyűlés megalakulásáról folytatott egyeztetésről távozóban erősítette meg, hogy Sneider Tamás az Országgyűlés alelnöke lesz 2014-től. Szavai szerint Sneider az előző ciklusban az Országgyűlés szociális és családügyi bizottságának elnökeként bizonyította, hogy képes pártatlan és megfelelő munkát végezni, ezért is nem aktuálisak a múltját firtató kérdések. Vona elmondta azt is, hogy az eddigi jobbikos parlamenti alelnök, Balczó Zoltán második a párt EP-listáján, és ha mandátumot szerez, akkor Brüsszelben folytatja a munkáját.  


Kövér maradhat, három új alelnök lehet

A szerdán kezdődött egyeztetésen a pártok abban már megegyeztek, hogy öt alelnöke lesz a parlamentnek. Sneider Tamás mellett a VS.hu információi szerint az MSZP Hiller Istvánt, a KDNP Latorcai Jánost, a Fidesz pedig Lezsák Sándort és Gulyás Gergelyt jelölheti alelnöknek. Utóbbi az újonnan alakuló törvényhozási bizottság elnökeként ráadásul automatikusan alelnök lenne. Kövér László korábban már jelezte, hogy nagy megtiszteltetésnek tartaná, ha újra felkérnék az Országgyűlés elnökének, és nincs oka rá, hogy nemet mondjon egy ilyen felkérésre.